50' SHADES OF BEIGE.

LIVET / Permalink / 1
Man kan vara "beige" i humöret och som människa säger vissa. Räknas man in dit bara för att man dyrkar nyansen och alla dess skepnader då också undrar jag? 
Skulle inte hoppas eller tro på det men som en alternativ basfärg i garderoben är begie den ultimata om du frågar mig. Sen att man kan gå loss på beige och alla dess nyanser o skepnader som jag gör i hela livsstilen ändå ut till minsta detalj hemma i boningen, kanske inte alla gör. Men jag skulle välja beige alla dagar i veckan före t.ex svart och blått. Det är en lätt färg att matcha med, en behaglig nyans att vila ögonen på och just i år är den i centrum av färgcirkelns trender. För oss som känner oss bekväma och trygga i att klä oss i avskalade, ljusa men samtidigt dova färger så kan detta året vara vårt år. En naturlig och jordnära färgpalett genomsyrar det mesta med inslag från växtriket och medlehavet, men då ofta med en skvätt av grått i. 
Idag när mitt humär och min energi flödat på i full hastighet igen så vill jag hylla färgen rätt och slätt. Funkar inte den kamel influerade nyansen av beige, så kanske en dov sandstrands-beige passar? Våga vara lite beige säger jag. 
 

CREATE YOUR OWN SUNSHINE.

I MITT HUVUD / Permalink / 0
Ibland så kan det vara oerhört deprimerande att blicka ut genom ett immigt fönster på en buss. Men inte när man har alla sina tusen visioner om olika ting framför sina ögon istället. Man får ibland föreställa sig en egen bild utav saker och ting, speciellt när vädret till exempel är urselt och murrigt. Då får man se till att skapa sig sitt eget "sunshine" helt enkelt. Det är ju som bekant så himla lätt att påverkas av väder situationer och framförallt här i Sverige. Men igår på min resa tillbaka så fick jag försökta förtränga de tråkiga och gråa vyer som vi for förbi på motorvägen med hjälp av arbete och visioner av alla design arbeten vi sitter i. 
Och idag när dagen startade på sämsta möjliga sätt så fick man försöka avrunda den så gott man kunde på egen hand. Det är ofta livet känns och går ut på att allting blir vad man gör det till. Man kan inte alltid styra över allt. Men mycket kan man fortfarande göra runt i kring saker och en liten tanig ask med jordgubbar fick muntra upp mig ikväll och förhoppningsvis ge mig något annat än mardrömmar att tänka på inatt. 
 
Utbildningen, dagarna och livet går i hundranitto som det känns som att jag nämnt en miljon gånger också. Dagarna upprepar sig i ett evigt mönster och att komma ifrån alla rutiner på en liten avvikande weekend eller liknande hade varit väldigt nyttigt samtidigt som man inser att rutiner även är viktiga och bra att ha. Man blir nästan rädd för sig själv ibland när man tittar sig i speglen dock. Man undrar många gånger, hur ska jag orka? Vilken strategi ska jag ha själv för att ta mig igenom allt arbete och alla saker. Idag undrade jag hur jag fått ihop allting överhuvudtaget hitintills. För allting går så snabbt att man till och med inte hinner tänka efter så mycket utan man bara kör på. Det kan vara både en för- och nackdel.
 
Helgen som nyss passerade spenderades åt pyssel, studier och arbete i alla fall. Samt lite ordentlig kvalitetstid med Elias. Även det behövs och är bland det bästa som finns. Man vill också så gärna komma åt och få smak av framtiden men man får inte glömma att det är vägen dit som ofta är den viktiga. Det gör ofta jag, speciellt när jag är hemma och väl tar mig en liten stund till att slappna av intill honom. Mycket känns så långt borta i livet, men ändå så nära ibland med. Min morgondag ska förhoppningvis börja på ett helt nytt blad och med nya friska tag. Det finns ju ingen tid att ligga på latsida eller att slösa på här. Somliga går i trasiga skor och man själv hakar ibland upp sig på bagateller. Det är tur att man hittat och valt att jobba/utbilda sig till/med rätt sak i alla fall. Och som sagt, de mesta blir vad man gör det till. Det ska mitt hjärnkontor försöka samla sig kring i natt har jag bestämt och sedan börja fortsätta arbeta mot alla mål imorgon igen. 
 
En klotterplanks-måndag med reflektioner blev det idag. Man är ju inte mer än människa och efter en sådan dag brukar man alltid ha rätt inställning till att vakna på rätt sida igen så att man kan skapa sin egen sol i tillvaron.

HÅLLBARHETS SEMINARIUM & GINA TRICOT.

MODE - STIL / CSR, DESIGN, FASHION, GINA TRICOT, HÅLLBARHET, MODE / Permalink / 0
Det är kanske inte haute couture, men det är trend och det är mode till det bästa priset för oss med små plånböcker. Efter dagens andra föreläsning/seminarum med Gina Tricot i spetsen så har tycket för företaget växt ännu mer. Det är en mode-jätte som är medveten och arbetar stenhårt efter sitt grundliga motto och för hållbarheten i vår textila bransch. 
Fick höra många kloka ord från VD:n för två veckor sedan och idag fick både produktionschefer med mera i företaget klä in Gina Tricot ännu bättre. Dem vill vara en del av lösningen på det beteende vad gäller konsumtion, produktion och återvinning vi människor har. Arbeta framåt för hållbarhet i alla led. Redan för nio år sedan startade de själva arbetet med att byta riktning i sin produktion i hållbarhet och miljösyftet. Det viktigaste och allra mest vettiga dem förde fram var också att det handlar om hur man sprider kunskap som skapar utvecklingen. Kontroller i fabriker och hårda piskor är inte det som hjälper i längden. De menar att de för vidare kunskap och utbildar de fabriker de använder sig av för sin produktion i allt från kemikalie hantering, säkerhets annordningar och massa mer. Sprider kunksap om hur man måste gå tillväga för att alla ska kunna se till att textilbranschen blir allt mer hållbar. 
Gina som grundligen startades ur tanken att skapa mer mode för mindre pengar växer enormt och jag blev glad av att se hur de tar ställning och plats i den omspunna debatten i modebranschen. Att höra dem prata om hur det mer och mer ska arbeta med bra råvaror vad gäller material var också spännande. Mer ull, natursilke, lin och viskos av typen Lancell mm istället för bomull. Bomull låter romantiskt och fantastiskt men vad som krävs för att framställa den är många gånger inte hållbart i miljösyftet och där av försöker hela branschen överlag också hitta nya alternativ till den.
Så mycket som omvärlden kastar smuts på koncerner som Gina Tricot och H&M tycker inte jag att dem förtjänar helt enkelt. De är medvetna och målar upp bilden för oss som satt där igår om hur verkligheten faktiskt ser ut. Det är inte bara deras fel att allting ser ut som det gör. Det är lika mycket vårt fel som konsumerar. Hela världens tillsammans går åt rätt håll vad gäller ekonomsik hållbarhet, social hållbarhet och miljö-hållbarhet med det hänger på hur vi formar vårt beteende. En stor utmaning men det företagen kan göra, har dem börjat att göra. De försöker dra sitt strå till stacken och bidra med utveckling som leder till en hållbar textilbransch. 
 
Därför och därefter att jag sedan satt på den eviga bussturen tillbaka hem till Malmö så snöade jag in mig på Gina Tricots hemsida och hittade många nya guldkorn att slänga in i garderoben. Efter mycket reflektioner och dagdrömmande om branschen i sig själv så fångades jag in i ett shopping-sug. Vilken bra effekt föreläsningarna från personal på Gina måste ha haft?! 
 
Hur som haver så sträcker sig ögonen åt det monokroma, med långa längder, cuts och turtlenecks som egentligen kommer synas mest till hösten och vinterns kollektioner men som då smyger sig in redan nu. Det känns från mitt håll att det inte går att missa, men om det gör det eller har gjort det så bjuder jag på tre solklara exempel från deras kollektion som nu finns ute i butiker. Färgkoderna går egentligen inte i grått nu till våren men eftersom att de kommer synas som mest till hösten så vävs det in lite pö-o-pö. Återigen så är detta mer mode för mindre pengar. Inte haute couture från de giganstiska modehusen men fortfarande mitt i prick vad gäller trender. Jag tänker dock gå i dessa toner hela våren då min stil inte trivs i färgsprakande nyanser generellt. Så enkelt det kan bli är bäst!
 
Till top